Inkontinenssi – yleistä mutta vaiettua

Lähes puolet yli 50-vuotiaista naisista kärsii inkontinenssista eli virtsankarkailusta. Kaksi kolmasosaa heistä ei kuitenkaan ole maininnut asiasta lääkärille, käy ilmi tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta.

Toisille karkailu on satunnainen pieni harminaihe, toisille elämää hankaloittava ongelma, joka rajoittaa pukeutumista, liikunnan harrastamista ja monia muita asioita.

Virtsaa karkailee tyypillisesti yskimisen tai aivastamisen yhteydessä, mutta monilla myös nauraminen, liikunta tai mikä tahansa ponnistus saa aikaan saman. Aina ei tarvita erityistä syytäkään, riittää kun rakko on täynnä.

Vaiva koetaan harmilliseksi mutta niin noloksi, ettei siitä juuri haluta puhua. Moni saisi apua lantionpohjanlihaksia vahvistavista harjoituksista, mutta silti vain alle 40 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista teki niitä. He kuvittelivat, että virtsankarkailu kuuluu normaaliin ikääntymiseen eikä sille voi mitään. Näin ei kuitenkaan ole.

Lihasharjoitusten ohella vaivaan on olemassa erilaisia hoitoja fysioterapiasta kirurgisiin toimenpiteisiin. Asia kannattaa ottaa esiin lääkärikäynnillä, vaikka aihe nolottaisikin. Inkontinenssi rajoittaa monen arkea aivan turhaan ja estää nauttimasta elämästä, sanovat tutkimuksen tekijät.
Lähde: Michigan Medicine - University of Michigan. "Half of women over 50 experience incontinence, but most haven't talked to a doctor, poll finds." ScienceDaily, 1 November 2018.
Takaisin ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään