Lopeta sitku-elämä

Kukaan ei tiedä jäljellä olevien elinpäiviensä määrää. Moni elää silti kuin aikaa olisi loputtomasti. Jos kuolisin huomenna, olisinko elänyt sellaisen elämän, että voisin olla siihen tyytyväinen? Harva meistä on, mutta useimmat jatkavat silti entiseen tapaan.

On helpompaa hukuttaa kalvava tyytymättömyyden tunne arjen askareisiin tai johonkin sijaistoimintaan kuin riuhtaista itsensä muutoksen pyörteisiin.

Meillä on taipumus elää ”sitten kun” -elämää. Sitten kun lapset ovat isoja. Sitten kun olen saanut säästettyä vähän pesämunaa. Sitten kun olen eläkkeellä.

Elämä ei kuitenkaan ala sitten kun, elämä on tässä ja nyt. Jos jää odottamaan aikaa parempaa, voi olla, että ehtii sairastua, dementoitua, menettää liikuntakykynsä tai kokea jonkin muun katastrofin, jonka vuoksi suunnitelmat jäävät toteutumatta. Jäikö elämä silloin elämättä?


Tee päätös ja aloita heti

Jos haikailet elämänmuutosta, pientä tai suurta, älä jää odottamaan sopivampaa hetkeä. Sitä ei tule. Hetki ei koskaan ole täydellinen. Aina voisi olla enemmän rahaa tai aikaa, tarkempia suunnitelmia, tämä tai tuo asia saatettuna loppuun. Tuudittautumalla sitten kun -ajatteluun muutos jää tekemättä.

Ellet tiedä, mitä haluat, ala selvittää asiaa itsellesi. Aloita tutustumalla aluksi paremmin itseesi ja juuriisi. Millainen ihminen olet ja miten sinusta tuli sellainen? Kartoita sitten unelmasi. Millaisesta elämästä haaveilet? Käy läpi nykyinen elämäsi ja mieti, minkä kaiken haluaisit olevan toisin.

Kun olet selvittänyt itsellesi, millaista elämänmuutosta kaipaat ja tarvitset, voitkin tarttua toimeen. Mitä selvempi kuva sinulla on tavoitteestasi ja sen vaikuttimista, sitä parempi on motivaatiosi ja sitä helpompaa muutoksen toteuttaminen on.
Takaisin muutos-sivulle

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään