50 – naisen paras ikä!

Perinteisesti on ajateltu, että mies on viisikymppisenä parhaassa iässään: tyylikäs harmaahapsi, dynaaminen bisnesmies tai muuten vain viriili uros. Silkkaa rautaa joka tapauksessa. Nainen sen sijaan laskettelee jyrkkenevää alamäkeä kohti hautaansa, työelämän raakkina, edessään vain mummouden haasteet.

Roskaa! 50-vuotiaana elämänsä vedossa on nainen, ei mies. Eikä elämä suinkaan ole ehtoopuolella. Elinvuosia on yhä jäljellä kolmisenkymmentä eli toinen mokoma aikuiselämää. Niinpä 50-vuotias ehtii vielä vaikka mitä. Esimerkiksi etsiä elämälleen uuden suunnan.

Ja nainen jaksaakin, toisin kuin se muka parasta ikäänsä elävä mies, jonka terveyttä ja itsetuntoa ovat yleensä jo alkaneet nakertaa ylipaino, verenpaine, korkea kolesteroli, heikkenevä mieskunto, liiallinen alkoholinkäyttö, liikunnan puute, liian vähäinen uni, epäterveellinen ruokavalio…

Onnellisuustutkimuksetkin sen vahvistavat: naiset ovat 50-vuotiaina selvästi onnellisempia kuin miehet. Ja onnellisuus sen kuin iän myötä lisääntyy.
Vihdoinkin vapaa!

Elämä vaihdevuosien jälkeen on naisen elinvoimaisinta aikaa. Enää ei ole pieniä lapsia hoidettavana eikä useimmilla teinejäkään, joiden tempauksia murehtia, ei pelkoa raskaudesta eikä toisaalta vielä varsinaisia vanhuuden vaivoja (pieniä pintavaurioita lukuun ottamatta).

Kun lapset lähtevät kotoa, alkaa uudenlaisen vapauden aika. Vihdoinkin voi olla terveesti itsekäs, ajatella vain ja ainoastaan itseään. Olemassaoloaan ja tekemisiään ei tarvitse pyydellä anteeksi keneltäkään. Mielipiteensäkin uskaltaa ilmaista vapautuneemmin kuin ennen, sillä enää ei paljon hetkauta, mitä muut ajattelevat tai mitä mieltä asioista pitäisi olla.

Ikä on tuonut rohkeutta, ja omanarvontunto on kohdallaan. Omia rajojaan osaa vaalia entistä tarkemmin. 50-vuotiaana on vihdoinkin oppinut sanomaan ei ja tekemään enemmän asioita, joista oikeasti pitää ja jotka tekevät onnelliseksi.
Parasta viisikymppisyydessä

Viisikymppisenä talous on yleensä jotakuinkin kunnossa, ja työuraakin on ehditty tehdä vähintään yhdellä alalla. Tietoa, taitoja ja osaamista on kertynyt. Elämänkokemus antaa perspektiiviä, jonka varassa on hyvä katsoa eteenpäin.

Vielä voisi aloittaa uuden uran tai toteuttaa vihdoin sen kaukaisen haaveen ja ryhtyä vaikka käsityöyrittäjäksi. Vai alkaisiko jäähdytellä ja suunnitella ihan muita aktiviteetteja kuin työntekoa? Voisi alkaa viljellä yrttejä tai muuttaa ulkosaaristoon tai Gambiaan.

Parasta (naisen) viisikymppisyydessä on, että se on jotain aivan muuta kuin mielikuva siitä on nuorempana ollut. Viisikymppinen ei suinkaan ole se paikalleen jämähtänyt, parhaat vuotensa auttamatta ohittanut ihmisraunio, jollaisena hän nuorten silmissä näyttäytyy. Ei, hän on elämänsä voimissa, villi ja vapaa, valmis uusiin haasteisiin ja seikkailuihin.

Täältä tullaan, elämä! Vielä monta kertaa!
Takaisin ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään