Nice Room: tietoa, ideoita, näkemystä Tukkaetymologiaa » Nice Room – Etusivu
Torstai, Joulukuu 21, 2017, 13:06

Hannele istuu ruuhkabussissa kun hän kuulee sen termin. Kananpersetukka.

Bussissa nuorehkot naiset selaavat puhelintaan ja osoittelevat toisilleen kampauksia, vertailevat niitä ja käyttävät huolettomasti ilmaisua, joka nostattaa heti verenpaineen Hannele Koon suonissa.

Monien asioiden lisäksi Hannele näet harrastaa kielen analysointia. Analyysi tulee kuin itsestään aina kun hän suuttuu, ja sitä tapahtuu usein, erityisesti nyt, kun hän kulkee työmatkoja bussilla ja kuulee “kansan syvien rivien” keskusteluja.

Mitä tarkoittaa värjätty kananpersetukka?  Hannele purkaa mielessään sanan etymologiaa ja päättelee seuraavaa:

Kana = kotkottava lintu. Halventava nimitys naisesta.

Perse = ruumiinosa. Ei mitään ihanaa.

Tukka = naisen kruunu, hedelmällisyyssymboli.

Kananpersetukka = kotkottavan linnun ei niin ihana tukka. Malliltaan lyhyt. Värjätty.

Lyhyt hiustyyppi = vaihdevuosien haurastuttama, harmaa hius. Kantaa sivumerkitystä: ei-hedelmällisen ja ei-haluttavan henkilön hius.  

Värjätty tukka = kun keski-ikäinen nainen on värjännyt tukan räväkällä värillä, katsotaan, että toimen ainoa tarkoitus on keski-ikäisen olemuksen nuorennus ja oman harmaan värin peittäminen.

Kananpersetukka = termi, jota käyttävät naiset ja miehet kuuluvat usein niihin, jotka käyvät elämän kovaa koulua.  Joskus myöhemmin Hannele tulee analysoimaan innolla ilmaisua  “elämän kova koulu”, mutta nyt hän keskittyy tukka-asiaan.

Termillä kanapersetukka käyttäjä asettaa sen, jonka tukasta puhutaan, omalle paikalleen naisten maailmassa. Tässä tapauksessa sen siis tekevät nuoret naiset, joiden pitäisi olla fiksuja.

Siinä maailmassa naisen arvo määritellään sen mukaan, minkä ikäinen hän on. Ja ulkonäön mukaan, ja senkin mukaan, millainen tukka hänellä on. Siinä maailmassa lyhyt tukka on paha ja pitkä tukka on hyvä asia, ja viisikymppisen ikä on yhtä nolo asia kuin luottohäiriö ja potkut töistä. Hannelen mielestä sellaisen maailman piti olla kaukana takanapäin, ja niin se muka onkin, mutta ei tarvita kuin yksi sana, jolla on sivumerkitys, ja leima on heti isketty sen otsaan, jota kyseisellä sanalla  milloinkin kuvataan.

Kananpersetukka-termiä käyttävät naiset ovat nuoria ja fiksuja naisia, joiden pitäisi olla asenteissaan nykyaikaisia. Varmaan he sitä ovatkin. Hannele ihmettelee, miten hitaasti kieli muuttuu ja miten helppo kielen keinoin on edelleen hallita maailmaa


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään