Nice Room: tietoa, ideoita, näkemystä Kuinka paljon nainen saa juoda? » Nice Room – Etusivu
Tiistai, Tammikuu 30, 2018, 11:45

”Vuosina 1968–2008 naisten alkoholinkulutus kuusinkertaistui kun miesten samaan aikaan vain kaksinkertaistui.” Tämä suomalaisten alkoholinkäyttötutkimuksesta poimittu tieto huolestuttaa terveysviranomaisia ja järkyttää moraalinvartijoita, ja huolestuttavaltahan se kuulostaakin. Mutta, mutta. 1960-luvulla naisten alkoholinkäyttö oli olematonta, eiväthän naiset ennen vuotta 1969 edes päässeet ravintolaan ilman miesseuraa. Kun olematon kuusinkertaistuu, ei olla vielä erityisen hälyttävissä määrissä. Naiset eivät vieläkään juo yhtä paljon kuin miehet 50 vuotta sitten. Onneksi tasa-arvo monella muulla elämänalueella on sentään edennyt rivakammin.

Miehet juovat yhä yli kaksi kertaa enemmän kuin naiset. Naisten alkoholinkulutus lähestyy siis miesten kulutusta hitaammin kuin naisten palkkaeuro miesten euroa ja saavuttaa sen jotakuinkin yhtä todennäköisesti. Kuitenkin naisten alkoholinkulutuksen kasvua pidetään huolestuttavana, vaikka kaiken järjen mukaan pitäisi huolestua miesten kulutuksesta, joka jatkaa yhä kasvuaan. Erityistä huolta kannetaan eläkeikäisten naisten juomisesta. Mummot juovat siis muutakin kuin viinimarjamehua, hui sentään! Siis mitä, eivätkö naiset saisi edes eläkepäivinään siemailla vettä väkevämpää siinä missä miehet ovat juopotelleet koko ikänsä? Kohtuullisena pysyvä lasin kallistelu tuskin koituu eläkeläisnaisten turmioksi. Eivät naiset joisi, ellei se tuottaisi heille iloa. Sallittakoon se heille.

Totta tietenkin on, että nainen sietää alkoholia huonommin kuin mies. Se on väärin. Nainen humaltuu samasta alkoholimäärästä enemmän, tulee nopeammin riippuvaiseksi ja on alttiimpi alkoholin aiheuttamille elinvaurioille. Niin väärin. Toisaalta naisilla on yleensä miehiä voimakkaampi itsekontrolli, mikä hillitsee juomista ja estää esiintymästä julkisesti juovuksissa, korkeintaan iloisessa hiprakassa. Kännissä toikkaroiva nainen kun nyt on yksinkertaisesti säälittävä näky – minkä ikäisenä tahansa mutta aivan erityisesti siinä vaiheessa, kun häntä ei hyvällä tahdollakaan voi enää kutsua nuoreksi. Yleinen paheksunta pitää siis naisten alkoholinkäytön kurissa. Mutta samalla kielteinen ja moralisoiva suhtautuminen saa naiset tuntemaan juomisestaan häpeää ja juomaan salaa.

Alkoholin kohtuu- ja ongelmakäytön välinen raja on hämärä. Suositukset ja riskirajat vaihtelevat antajasta ja ajankohdasta riippuen. Välillä punaviini on kohtuullisesti nautittuna terveellistä, välillä kaikki alkoholi aiheuttaa haittoja pieninäkin määrinä. Ehkä mittarina voisi pitää sitä, että pystyy hoitamaan asiansa. Jos viinilasillinen tai pari pitkän päivän päätteeksi rentouttaa, se tuskin on ongelma. Stressinhallinta on keskeinen osa hyvinvointia, ja jos se hoituu sillä viinilasillisella, ollaan luultavasti plussan puolella.

Sitä paitsi miksi aina puhutaan vain alkoholin haitoista, miksei puhuta siitä, että juominen on yksinkertaisesti kivaa? Siksihän sitä tehdään. Alkoholi siivittää keskustelua, nostattaa tunnelmaa ja tekee ihmisten välisestä kanssakäymisestä iloista ja rentoa. Se turruttaa tuskan ja karkottaa murheet. Se saa ujon avaamaan suunsa ja varautuneen vapautumaan. Se tuo elämään iloa ja hauskuutta. Kunhan pitäytyy tylsästi kohtuudessa (vaikka kaikki tietävätkin, että kohtuus on liian vähän).

Jos kansan halutaan raitistuvan, alkoholin tilalle on saatava jotain muuta. Ihmisellä on selvästikin luontainen tarve sekoittaa pää ja hankkia arjen ylittäviä kokemuksia erilaisten tajuntaan vaikuttavien aineiden avulla. Niitä on käytetty kautta historian ja kaikissa kulttuureissa. Jo esihistoriallisen ajan haudoista on löydetty jäänteitä huumaavista kasveista. Milloin kehitetään haitaton aine, jolla on alkoholin hyvät puolet mutta ei haittavaikutuksia?

Minua hiukan risoo viinintissuttelijoiden syyllistäminen itse aiheutetuista terveyshaitoista tai siitä, että he ovat työntekijöinä tuottamattomampia kuin raivoraittiit kollegansa. Entäpä itsensä ylipainoiseksi syövät? Rapakuntoiset sohvaperunat? Auringossa ihoaan käristävät? Kesäkengillä jäisillä kaduilla kaatuilevat? Ilman kypärää pyöräilevät? Liikaa töitä tekevät? Univajeessa kolaroivat? Mihin vedetään raja?

Kippis, siskot!


Ei viestejä
(*) Vaaditut kentät
(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään