Runsas istuminen lyhentää elämää

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että paljon istuvien riski kuolla sydän- ja verisuonitauteihin ja syöpään on suurempi kuin vähemmän istuvien. Tuoreen tutkimuksen valossa kuolinsyiden lista näyttäisi olevan paljon pitempi.

American Journal of Epidemology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 20 vuoden ajan 130 000 yhdysvaltalaista, jotka seurannan alussa olivat terveitä. Tarkastelussa oli 22 kuolinsyytä, joista 14:n todettiin olevan yhteydessä istumiseen.

Vähintään kuusi tuntia päivässä istuvat kuolivat useammin paitsi sydäntauteihin ja syöpään myös muun muassa munuaissairauksiin, keuhkoahtaumatautiin, keuhkokuumeeseen, vatsahaavaan, Parkinsonin tautiin, Alzheimerin tautiin, hermostosairauksiin, tuki- ja liikuntaelinsairauksiin ja itsemurhiin. Yleisesti ottaen heidän kuolleisuutensa oli 19 prosenttia korkeampi kuin alle kolme tuntia päivässä istuvien.

Syytä korkeampaan kuolleisuuteen tutkimus ei kerro, mutta mahdollisia selityksiä on tutkijoiden mukaan useita. Runsas istuminen tarkoittaa usein myös vähäisempää liikunnan määrää, mikä vaikuttaa terveydentilaan. Tosin runsaskaan liikunta ei aiempien tutkimusten mukaan näyttäisi kompensoivan istumisen aiheuttamia haittoja. Osa istumisesta liittyy ns. ruutuaikaan, ja paljon tv:tä katsovilla voi olla taipumusta epäterveellisiin elintapoihin, kuten runsaaseen naposteluun ja sen myötä ylipainoon. Yksi syy saattavat olla istumisen haitalliset vaikutukset aineenvaihduntaan.

Olivatpa taustalla vaikuttavat syyt mitä tahansa, istumisen haitat ovat ilmeiset. Ja mitä enemmän istuu, sitä korkeammaksi kuolleisuus kasvaa. Muutaman vuoden takaisessa laajassa metatutkimuksessa havaittiin, että 10 tuntia päivässä istuvien kuolleisuus oli peräti 34 prosenttia korkeampi kuin tunnin päivässä istuvien, vaikka fyysinen aktiivisuus ja muut mahdolliset tuloksia sekoittavat tekijät otettiin huomioon.
Lähteet:

Takaisin muutos-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään