Kartoita unelmasi


Millaisista asioista unelmoit? Mikä saa sinut syttymään? Unelmointi on hyvä keino kurkistaa tiedostamattomiin toiveisiin ja etsiä elämälle suuntaa.


Tee ajatusleikki. Kuvittele, että kaikki on mahdollista ja voit tehdä elämässäsi mitä tahansa. Unohda arki ja elämän realiteetit. Mitään rajoitteita ei ole. Mitä tekisit? Millaista elämää eläisit? Mihin käyttäisit aikasi?

Irrottele vapaasti. Heittele ideoita estottomasti. Kuvittele, haaveile, eläydy. Leikittele erilaisilla mielikuvilla. Piirrä miellekarttoja ja assosioi. Katsele ympärillesi avoimin silmin ja mielin. Etsi innostavia elämänkohtaloita, paikkoja ja tekemisen muotoja. Lue, kuuntele, havainnoi.

Älä mieti järjellä vaan tunteella. Unelmat eivät ole rationaalisia eikä niiden tarvitse olla realistisia. Älä ajattele esteitä ja rajoitteita äläkä juutu ensimmäiseksi mieleen tulevaan ajatukseen. Uskalla haaveilla vapaasti. Mitä rehellisempi olet itsellesi, sitä enemmän unelmasi kertovat sinusta ja sisimmistä toiveistasi.

Etsi tietoisesti uusia näkökulmia ja tarkastele asioita eri puolilta, näkökulmia vaihdellen. Jos pää tuntuu tyhjältä eikä mieleen tule ensimmäistäkään unelmaa, älä lannistu. Joskus se vie aikansa. Jos on tottunut porskuttamaan arjessa jalat tukevasti maan pinnalla, mielikuvitus voi olla jumissa. Anna sille aikaa.

Voit auttaa itseäsi kuvittelemalla paikan tai tilanteen, jossa olosi on täydellisen hyvä; jotain, mistä tiedät nauttivasi. Pohdi, mikä siinä on sellaista, mistä pidät. Mieti sitten, missä muissa asioissa on samoja elementtejä.
Etsi unelman ydin

Kun unelmointi alkaa sujua, poimi unelmaelämäsi viisi tärkeintä asiaa. Kirjoita ne itsellesi muistiin, niin tulet samalla muotoilleeksi ne sanoiksi ja saat niistä paremman otteen. Jos ajatuksia pyörittelee vain mielessään, ne haihtuvat hyvin pian taivaan tuuliin.

Kuvittele itsesi elämässä unelmaasi. Mitä teet ensimmäiseksi aamulla, miten loppupäivä sujuu, miten vietät viikonloput? Miten perhe ja muut läheiset sopivat kuvaan mukaan? Älä välitä, jos unelma alkaa lähemmässä tarkastelussa tuntua toteuttamiskelvottomalta. Ei sen tarvitsekaan sellaisenaan olla toteutettavissa.

Tarkastele sitten unelmaelämääsi analysoiden ja eritellen. Mieti, mikä on unelmasi ydin. Jos unelmasi on lekotella hiekkarannalla Australian ikuisessa kesässä ilman huolta huomisesta, onko unelmassa keskeistä ilmasto, maisemat vai ehkä mielikuvaan liittyvä vapaus? Jos haluat kasvattaa lampaita ulkosaaristossa, onko unelmassasi tärkeintä meri, eristyneisyys vai kenties eläimet? Jos haaveilet kirjan kirjoittamisesta, onko tärkeämpää itse kirjoittaminen vai kirjan julkaiseminen ja sen myötä tuleva julkisuus?

Kun unelman keskeinen tekijä on selvillä, sitä voi alkaa pyöritellä mielessään uudella tavalla. Esimerkiksi meri voi kuulua elämään monessa muussakin muodossa kuin ulkosaaristossa eläen, ja lämpimään ilmastoon halajava voi alkaa pohtia, missä on sopiva ilmasto, millaiset työnäkymät tai muut ansaintamahdollisuudet siellä on ja mitä on ylipäätään valmis tekemään sen eteen, että ulkomaille muutosta tulee totta, vai voisiko sittenkin tyytyä vain lomailemaan lämpimässä talvisin, kenties pitemmän loman turvin, vaikka sitten palkattoman. Kun riisuu unelman ympäriltä turhat hörhelöt pois, jää jäljelle jotain konkreettista, jonka varaan voi alkaa laatia toteuttamiskelpoista suunnitelmaa.
Tärkeintä elämässä

Vaihda sitten näkökulmaa ja mieti, mitä haluaisit tehdä, jos sinulla olisi elinaikaa jäljellä viisi vuotta. Ajattele nykyistä elämääsi. Mitä tekisit toisin? Mikä elämässäsi on sellaista, josta et mistään hinnasta luopuisi?

Mikä on asia, jonka ehdottomasti haluat ehtiä toteuttaa ennen kuolemaasi? Entä millaisena näet elämäsi 10 vuoden kuluttua?

Ihanneminä


Kirjoita kuvaus ihmisestä, jollainen haluaisit olla. Kuvittele, että kuoltuasi joku läheinen pitää sinulle muistopuheen. Mitä haluaisit hänen sanovan? Mistä toivot sinut muistettavan?

Ole rehellinen itsellesi. Älä mieti, mitä joku muu kuvauksestasi ajattelee. Tarkoitus on kaivella sisintä ja etsiä aineksia hyvään ja mielekkääseen elämään. Kaunistelemalla teet vain itsellesi hallaa.
Tee unelmat näkyviksi kirjoittamalla niistä:

 • Kuvittele unelmiesi elämä. Luettele sen viisi tärkeintä asiaa.
 • Mieti, mikä on unelmasi ydin. Miksi unelmoit juuri sellaisesta elämästä kuin unelmoit?
 • Miten käyttäisit aikasi, jos saisit tietää eläväsi enää viisi vuotta?
 • Kuvaile ihmistä, jollainen haluaisit olla.
 • Tee luettelo asioista, jotka haluaisit nykyisessä elämässäsi muuttaa. Mikä niistä on kaikkein kiireellisin?
 • Luettele asiat, joka ovat nykyisessä elämässäsi hyvin ja jotka haluat säilyttää.
 • Tee luettelo asioista, joita ilman et voi elää.
Kysy itseltäsi vielä:

 • Mikä minusta on kaikkein tärkeintä a) elämässä yleensä b) omassa elämässäni?
 • Mitkä ovat vahvuuteni? Entä heikkouteni?
 • Mitä virstanpylväitä haluan vielä elämässäni saavuttaa, ammatillisesti tai muilla elämänalueilla?
 • Millaisia eläkepäiviä suunnittelen itselleni?
 • Arvostanko enemmän rahaa vai aikaa?
 • Mitkä rahaa edellyttävät asiat elämässäni ovat oleellisia ja mitkä sellaisia, että ilmankin tulisin aivan hyvin toimeen?

Kirjoita vastaukset muistiin!


Kokonaisuus alkaa hahmottua

Tarkastele sitten kirjoittamiasi asioita kaikessa rauhassa. Sinulle alkaa luultavasti vähitellen hahmottua, millaisista elementeistä haluat elämäsi koostuvan.

Käsissäsi ei välttämättä ole vielä mitään konkreettista, mutta ei tarvitsekaan olla. Tärkeintä on päästä aluksi selville omista elämänarvoistaan ja haaveistaan. Niiden varaan voi rakentaa elämänsä monella tavalla.

Vasta kun isot linjat alkavat selvitä, on aika mennä yksityiskohtiin ja laatia konkreettinen toimintaohjelma.

Lisälukemista:

 • Mirva Mäki-Petäjä & Ville Kormilainen, Elämänmuutos. 11 tositarinaa ihmisistä käännekohdissa. Kosmos 2016.
 • Satu Rämö & Hanne Valtari, Unelmahommissa. Tee itsellesi työ siitä mistä pidät. WSOY 2017.
 • Frank Martela, Valonöörit. Sisäisen motivaation käsikirja. Gummerus 2015.
Takaisin muutos -sivulle

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään