Näin pidät tahdonvoiman vahvana

Vahva motivaatio auttaa saavuttamaan päämäärät. Mutta kun motivaatio hiipuu, tarvitaan tahdonvoimaa.

Filosofi Frank Martela listaa kirjassaan Tahdonvoiman käyttöohje viisi tapaa pitää tahdonvoima vahvana:

1. Pidä huolta verensokerista ja nuku riittävästi.
Nälkä ja univaje heikentävät mielen toimintakykyä, jolloin olemme tavallista enemmän hetkellisten impulssien vietävissä.

2. Valitse taistelusi
Älä tuhlaa tahdonvoimaa toisarvoisiin asioihin vaan säästä se koitoksiin, joilla on oikeasti merkitystä.

3. Huomaa, kun tahtosi on väsynyt.
Kun tunnet tahdonvoiman olevan lopussa, pidä tauko ja anna mielen levätä. Tehokkaita rentoutumistapoja ovat esimerkiksi liikunta, lukeminen, musiikin kuuntelu, ystävien kanssa oleilu ja meditoiminen.

4. Kasvata kontrollia vähitellen
Ota haltuun yksi haaste kerrallaan. Kun tuntee hallitsevansa yhtä elämänaluetta hyvin, itsevarmuus laajenee myös muille alueille ja itsekontrolli kasvaa niidenkin suhteen.
     Aivot ovat hyvin muokkautumiskykyiset. Sen vuoksi tavat, toimet ja ajatukset, jotka toistuvat säännöllisesti, vahvistuvat. Niinpä murehtiminen lisää murehtimista ja keskittyminen keskittymistä. Ryhdikäs elämänasenne ruokkii itse itseään.

5. Keskitä tarmosi yhteen päämäärään kerrallaan
Jos tavoitteita on samanaikaisesti useita, ne karkaavat helposti käsistä. Kun pyrkii yhtä päämäärää kohti, mieleen tulvii jatkuvasti muistutuksia siitä, että jokin toinenkin päämäärä vaatisi juuri nyt toimia. Nämä muistutukset ahdistavat ja lamaannuttavat. Lisäksi ne täyttävät työmuistin, niin ettei ajattelemiselle jää tilaa. Keskittyminen herpaantuu ja tulokset heikkenevät.

Tee selkeä päätös

Martela korostaa, että tavoittelimmepa mitä tahansa, tärkeintä on tehdä selkeä päätös. ”Katsotaan nyt, mitä tästä tulee” -asenteella epäonnistuu varmasti. Tehokkain tapa väsyttää tahdonvoima on alkaa kesken kaiken pohtia, haluanko tätä asiaa tosissani vai en. Mielemme on itsepetoksen mestari ja keksii tuota pikaa perustelut, joiden pohjalta voimme antaa periksi.

Oli tavoite mikä hyvänsä, se on pidettävä kirkkaana mielessä koko ajan. Se on myös määriteltävä selkeästi ja konkreettisesti. Jos tavoitteena on vähentää juomista hiukan, liikutaan liian epämääräisellä alueella. Itseään on helppo huijata.

Motivaatio auttaa selviytymään hetkistä, jolloin tahdonvoima on heikko. Tärkeää on uskoa itseensä ja jaksamiseensa. Pieni väsymys ei haittaa mitään. Jaksamme paljon enemmän kuin uskommekaan.

Lähde:
Frank Martela, Tahdonvoiman käyttöohje. Tammi 2013.
Takaisin muutos-sivulle

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään