Kehon ikämuutokset – Nice Room Ikä muuttaa vartaloa

Biologialle emme voi mitään: ikä muuttaa vartaloa


Vanhenemisen ulkoiset merkit muistuttavat vuosien kulumisesta ja aiheuttavat monelle paitsi mielipahaa myös riittämättömyyden tunnetta. Miksi en pysty pitämään itseäni entisissä mitoissani, vaikka kuinka ponnistelen? Siksi, että se on mahdotonta.

Ikääntymisen myötä solut vanhenevat, niiden toiminta heikkenee, ja osa soluista tuhoutuu kokonaan, mikä aiheuttaa fysiologisia muutoksia eri puolilla kehoa. Soluvauriot kiihtyvät erityisesti 60. ikävuodesta lähtien. Vaikka sama kohtalo on edessä kaikilla, muutokset tapahtuvat eri ihmisillä eri järjestyksessä ja jossain määrin eri tavalla. Eroja aiheuttavat perintötekijät, elintavat ja elinympäristö.

Vanhenemismuutokset alkavat yleensä näkyä viimeistään 40–50-vuotiaana. Iho ohenee ja kuivuu, sen kimmoisuus vähenee, ja se rypistyy. Vartalon muoto, mitat ja asento muuttuvat. Monet muutoksista liittyvät naisilla vaihdevuosien hormonimuutoksiin. Estrogeenin väheneminen kiihdyttää elimistön vanhenemisilmiöitä.
Vyötärö paisuu itsestään

Vuosien mittaan vaatekoko suurenee, sillä vartalon mittasuhteet ja koostumus muuttuvat. 45-vuotiaan kehossa on rasvaa noin 30 prosenttia, mutta kymmenen vuotta myöhemmin sitä on jo 43 prosenttia. Rasvaprosentti kasvaa 60 ikävuoteen saakka.

Vyötärönympärys kasvaa, vaikka paino pysyisi samanakin, sillä ihonalainen rasva vaihtaa paikkaa ja kerääntyy keskivartaloon. Myös niskaan kertyy rasvaa ja niska pyöristyy, mikä muuttaa asentoa. Kaulan ympärysmitta kasvaa.

Rintakudos löystyy ja rinnat laskeutuvat. Käsivarren lihasten surkastuminen litistää ja leventää käsivarsia. Polvet ja nilkat paksuuntuvat. Reidet sen sijaan kapenevat erityisesti keskivaiheilta, kiitos vaihdevuosihormonien, samoin pohkeiden ympärys.
Painumme kasaan

Noin 40-vuotiaasta lähtien ihminen lyhenee 1–2 cm vuosikymmenessä. Loppua kohti lyheneminen kiihtyy. Lyheneminen johtuu ryhdin muutoksista, luiden kalkkikadosta ja reisiluun kaulaosassa tapahtuvista muutoksista sekä siitä, että selkänikamat ja välilevy puristuvat kasaan.
Lyheneminen näkyy erityisesti keskivartalossa, johon kertynyt rasva painaa sisäelimiä alaspäin. Keskivartalo lyhenee edestä enemmän kuin takaa, mikä vetää asentoa kumaraan.

Luumassa vähenee 40 ikävuoden jälkeen 6–8 prosenttia jokaista seuraavaa vuosikymmentä kohti. Lihasten suorituskyky sen sijaan alkaa heiketä merkittävästi vasta 50–60 vuoden jälkeen, alaraajoissa enemmän kuin yläraajoissa.
Taistelu, jota ei voi voittaa

Monipuolinen ravinto, stressin välttäminen ja säännöllinen liikunnan harrastaminen auttavat ylläpitämään terveyttä ja toimintakykyä ja saattavat hidastaa vanhenemisprosessia, mutta vartalon mittasuhteissa tapahtuviin muutoksiin ne eivät juuri tehoa. Mikään määrä treeniä tai antioksidantteja ei saa meitä pysymään parikymppisen mitoissa ikuisesti.

Voimme siis antaa itsellemme synninpäästön. Syy ei ole meissä vaan biologiassa. Kurinalaisinkaan elämä ei estä solujen vanhenemista eikä siitä johtuvia näkyviä ja näkymättömiä muutoksia, joita meissä vuosien myötä tapahtuu.

Litteälle vatsalle ja kiinteille käsivarsille saa tietyn iän jälkeen heittää lopulliset jäähyväiset. Niiden puolesta taisteleminen on turhaa, sillä sitä taistelua ei voi voittaa. Energia kannattaa suunnata johonkin muuhun.
Lähteet:

www.terveyskirjasto.fi
www.terveysverkko.fi
Takaisin ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään