Terapeuttisen kirjoittamisen menetelmä

Elämään mahtuu monenlaisia kriisejä. Osa niistä kuuluu normaaliin elämänkulkuun, osa on onnettomuuksia ja muita ennakoimattomia tapahtumia, jotka vetävät maton jalkojen alta. Kun alun sokkivaihe on ohi ja tilanne hieman tasoittunut, ihminen alkaa käsitellä tapahtunutta ja käydä kriisiä läpi tietoisesti. Kriisin työstämisvaiheessa saattaa olla apua terapeuttisesta kirjoittamisesta.

Terapeuttinen kirjoittaminen on yhdysvaltalaisen traumatutkija ja psykologi James W. Pennebakerin kehittämä itsehoitomenetelmä, josta on tutkimuksissa todettu olevan apua monenlaisissa kriiseissä.

Traumaattisesta tai vaikeasta kokemuksesta kirjoittaminen auttaa kokemuksen käsittelyssä, mutta lisäksi sen on havaittu parantavan fyysistä terveyttä, muun muassa immuunijärjestelmän toimintaa.

Pennebakerin menetelmä on yksinkertainen: kirjoita 20 minuuttia päivässä viiden päivän ajan.
Tee näin:

  1. Etsi rauhallinen paikka ja laita kello tai ajastin hälyttämään 20 minuutin kuluttua.
  2. Kirjoita traumaattisesta kokemuksesta tai mistä tahansa mieltäsi painavasta ongelmasta. Kuvaile tunteitasi rehellisesti ja kaunistelematta. Yritä etsiä asiasta myös jotain positiivista.
  3. Kirjoita keskeytyksettä 20 minuuttia. Ellet keksi mitään uutta kirjoitettavaa, toista jo kirjoittamaasi. Älä lopeta ennen kuin 20 minuuttia on kulunut.
  4. Älä välitä kieliopista tai kirjoitusvirheistä. Tekstiä ei ole tarkoitettu kenenkään muun luettavaksi. Anna kirjoituksen virrata pidäkkeittä.
  5. Toista kirjoitusrupeama neljänä seuraavana päivänä. Voit kirjoittaa joka päivä samasta kokemuksesta tai kunakin päivänä eri aiheesta.
  6. Lue viimeisen kirjoituskerran jälkeen kaikki kirjoittamasi teksti ja katso, millaisia tunteita se sinussa herättää. Sen jälkeen voit tuhota tekstit, jos siltä tuntuu, tai säilöä ne tulevaisuutta varten.
Takaisin muutos -sivulle


(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään