Elämänmuutos - Nice Room Elämänmuutos

Muutos


Muutos mielessä?

Suunta hukassa?
Kriisi takana tai meneillään?
Et ole yksin.

Muutos, mutta millainen?

Moni tulee jossain vaiheessa elämäänsä tilanteeseen, jossa tuntee kaipaavansa muutosta, vaikka ei tiedäkään tarkalleen, millaista. "Mitä minä haluan?” -kysymys pyörii päässä, mutta siihen ei löydy vastausta. Mahdollisuuksia tuntuu olevan liikaa tai liian vähän, uuteen hyppääminen arveluttaa eikä mieleen tule mitään toteuttamiskelpoista. Yksi tapa etsiä ratkaisua on lähteä kartoittamaan elämäänsä ja unelmiaan järjestelmällisesti. Kun epämääräisten tuntemusten ja häilyvien ajatusten tilalle tulee jotain konkreettista, ratkaisukin alkaa ehkä hahmottua.

Käännekohdassa

Olen tullut tien päähän. En tiedä, mihin suuntaan jatkaisin. Mitä ihmettä minä loppuelämältäni haluan? Kuulostaako tutulta? Lue lisää

Kartoita unelmasi

Millaisista asioista unelmoit? Mikä saa sinut syttymään? Unelmointi on hyvä keino etsiä elämälle uutta suuntaa. Lue lisää
  • Jos tuntuu, että ajatukset kiertävät aina samoja ratojaan, opettele jotain uutta. Uudet taidot luovat aivoihin uudenlaisia ajatusprosesseja.

  • Muutoksen ei tarvitse olla mullistava ollakseen merkittävä. Kun muuttaa käyttäytymistään edes hiukan, muuttaa samalla elämäänsä. Pienenkin muutoksen toteuttaminen lisää elämänhallintaa ja antaa tunteen elämän merkityksellisyydestä.

»Tulevaisuus on niiden, jotka uskovat unelmiinsa. »

– Eleanor Roosevelt

Muutoksen toteuttaminen

Olipa tavoiteltu muutos iso tai pieni, se edellyttää aktiivisia tekoja. Varsinkin elämäntapoihin liittyvien muutosten kanssa voi joutua kamppailemaan tosissaan, sillä vanhat tavat ovat juurtuneet syvälle, onhan niitä noudatettu jo vuosia, kenties vuosikymmeniä. Ei ole aivan helppoa ryhtyä sohvaperunasta kuntoilijaksi tai panna ruokavalio täysremonttiin. Pysyvästi. Tarvitaan motivaatiota, tahdonvoimaa ja toimintasuunnitelma.

Helppoa ei ole muunkaanlaisen muutoksen toteuttaminen. Mielemme on mestari keksimään tekosyitä olla astumatta oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Lopeta tarpeeton nolostelu

Pelkäämme epäonnistumista, sillä mokaaminen on noloa. Pelko ja häpeä estävät ottamasta riskejä ja kokeilemasta uutta. Se kaventaa elämänpiiriä. Lue lisää

Miksi muutoksen tekeminen on niin vaikeaa?

Muutoksen tiellä on lukemattomia esteitä, joista suurin osa on korviemme välissä. Lue lisää

Motivaatio hukassa?

Muutoksia ei synny ilman motivaatiota. Motivaatio saa meidät innostumaan ja tarttumaan toimeen. Lue lisää

Tahdonvoimalla mielitekoja vastaan?

Tahdonvoima on yksi ihmisen tärkeimmistä resursseista, sillä kiusauksia vaanii kaikkialla. Lue lisää

  • Tuumasta toimeen. Helpommin sanottu kuin tehty, sen tietää jokainen. Suosituin päivä aloittaa elämänmuutos on huominen.

  • Muutoksen toteuttamiseen ei ole oikotietä. Liikkeelle on lähdettävä alusta eli miettimällä omia motiiveja ja tavoitteita. Heppoisin eväin ei muutosta synny. Sitten on laadittava yksityiskohtainen toimintasuunnitelma ja varauduttava siihen, että matka etenee hitaasti. Kaksi askelta eteen, yksi taakse. Joskus toisinpäin.

  • Perille pääseminen edellyttää, että suunta on koko ajan selvillä ja tavoite kirkas. Tavoitetta voi joutua matkan varrella rukkaamaan, mutta jos se katoaa kokonaan, motivaatio lopahtaa ja muutos jää siihen.

  • Lopussa ei välttämättä seiso kiitosta, mutta itsensä voittaminen tuntuu hyvältä. Mitään ei ole niin vaikea selättää kuin omaa muutosvastarintaa ja mukavuudenhalua.

»Mitä kauemmin odotat tulevaisuutta, sitä lyhyemmäksi se käy.»

– Loesje

Hyvinvointi ja elämäntavat

Hyvinvoinnilla ja elämäntavoilla on selkeä yhteys: elämäntapoja korjaamalla paranee sekä fyysinen että henkinen vointi. Hyvinvointi ei kuitenkaan ole pelkkää liikuntaa, unta ja terveellistä ruokaa, niin tärkeitä kuin ne ovatkin. Se on myös yleistä tyytyväisyyttä elämään sekä kykyä löytää ja hyödyntää mahdollisuuksia, joita itse kullekin on tarjolla.

Hyvä olo on henkilökohtainen kokemus, mutta myös opittu asenne. Iloa ja hyvinvointia löytyy pienistäkin asioista, kun ryhtyy etsimään, ja toisaalta hyvinvointia voivat vähentää – ulkoisten olosuhteiden ohella – esimerkiksi stressi tai erilaiset pelot ja negatiiviset ennakkoasenteet.

Rasva vai hiilihydraatit?

Kumpi on isompi paha, rasva vai hiilihydraatit? Riippuu niiden laadusta. Laihduttajan näkökulmasta merkitystä voi olla myös määrällä. Lue lisää

Miksi liikunta ei laihduta?

Liikunta on monin tavoin hyväksi terveydelle ja yleiselle hyvinvoinnille. Laihduttajaksi siitä ei kuitenkaan ole. Lue lisää

Onni ja elämän tarkoitus

Mitä onnellisuus oikein on? Voiko onnellisuutta tietoisesti lisätä? Kannattaako onnea ylipäätään tavoitella? Lue lisää

Syömisen taito

Pitääkö syömistäkin opetella? Joskus pitää. Jos syöminen on taistelua syyllisyyden ja itsekurin kanssa, on aika omaksua rennompi ote ruokaan. Lue lisää

Tunnesyöminen kuriin

Sorrutko lohtusyömiseen? Ihmisellä on luontainen taipumus hakea lohtua suun kautta. Tunnesyömisellä ei lääkitä fyysistä vaan emotionaalista nälkää. Lue lisää

Kehitä läsnäolon taitoa

Mindfulness opettaa elämään tässä ja nyt. Taitoa kannattaa kehittää, sillä se parantaa tutkitusti terveyttä ja hyvinvointia. Lue lisää

Naura enemmän, voi paremmin

Nauru on varsinainen ihmelääke, josta on monenlaisia terveyshyötyjä – ilman sivuvaikutuksia. Eikä maksa mitään. Lue lisää
  • Onnellisuuden tavoittelusta on tullut itsestäänselvyys, jopa pakko – ellei peräti pakkomielle. Onnellisuutta pidetään ihannetilana, johon jokaisen tulee pyrkiä. Onnellisuudelle on jopa tietyt kriteerit. Voimme lukea ohjekirjasta, mitkä asiat tekevät ihmisen onnelliseksi, tai katsoa tilastoista, missä maassa elävät onnellisimmat ihmiset.

  • Onnen edellytykset eivät ole kaikille samat. Vaikka elintaso olisi yhtäläinen ja muutkin elämisen ehdot samoja, toiset ovat luonnostaan positiivisempia kuin toiset. Eri ihmisten elimistöt erittävät hyvän olon hormoneja eri tilanteissa ja erilaisia määriä. Onnellisuuden asteikko on jokaisella erilainen.

  • Meillä kullakin on luontainen onnellisuuden tasomme, jolle palaamme melko pian esimerkiksi lottovoiton tai vammautumisen jälkeen. Ulkoiset tekijät eivät vaikuta onnellisuuden kokemukseen kuin väliaikaisesti.
»Ihminen muuttuu, kun muuta vaihtoehtoa ei enää ole.»
Holly Black, kirjailija

Kauneutta ja hyvinvointia purkista – vastuullisesti ja ilman eläinkokeita:


Elämän kriisit ja miten niistä selvitään

Joskus elämässä tulee vastaan jokin hallitsematon tapahtuma – onnettomuus tai muu katastrofi – joka muuttaa kaiken. Positiivinenkin muutos, kuten eläkkeelle jääminen, saattaa viedä elämältä pohjan. Kriisille on annettava oma aikansa, sillä toipuminen ja sopeutuminen voi olla hidasta.

Elämä ei kriisin jälkeen palaa ennalleen. Kriisi jättää aina jäljen ja panee arvoja uuteen järjestykseen. Parhaassa tapauksessa se kasvattaa ymmärrystä elämästä ja itsestä, jolloin edessä voi kaikesta huolimatta olla hyvä elämä, erilainen vain kuin entinen.

Kun kriisi vie jalat alta

Kun kriisi iskee tai elämä saa uuden käänteen, olemiselta romahtaa pohja. Selviytyminen vaatii aikaa ja voimavaroja. Lue lisää
»Miten hieno elämä minulla olikaan. Olisinpa tajunnut sen aikaisemmin.»

Colette, kirjailija
(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään