Neuvokkaat naiset – ryhmätoimintaa yksinäisille tai pienituloisille eläkeläisnaisille

Kukapa ei haaveilisi eläkepäivistä, jolloin on aikaa tehdä kaikkea sitä, mihin töissä ollessa eivät aika ja energia riitä. Monen kohdalla käy kuitenkin niin, että eläkkeelle jäädessä menot säilyvät ennallaan, mutta tulot tippuvat reilusti. Raha ei riitäkään toteuttamaan kaikkea sitä, mistä työvuosina unelmoi.

Eläkeläisistä noin 13 prosenttia on pienituloisia. Erityisen paljon pienituloisia on yli 75-vuotiaissa naisissa ja alle 55-vuotiaissa työkyvyttömyyseläkeläisissä.

Vaikka eläke olisi kohtuullinenkin, eteen voi tulla yllättäviä lääke- tai hammaslääkärikuluja, taloyhtiön remontteja, kodinkoneiden uusimisia tai muita ennakoimattomia isoja menoja, jotka ajavat talouden tiukille.

Myös yksinäisyys voi yllättää, kun työelämän sosiaaliset suhteet jäävät pois. Arviolta joka kolmas yli 65-vuotias kokee yksinäisyyttä. Sekä pienituloisuus että yksinäisyys vaikuttavat laajasti hyvinvointiin muun muassa rajoittamalla sosiaalisia kontakteja.
Vertaistukea ryhmästä

Neuvokkaat naiset on Miina Sillanpään Säätiön hanke ikääntyvien naisten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamiseksi. Hanke koostuu Neuvokkaiden naisten ryhmistä, joita toimii eri puolilla Suomea.

Ryhmät on tarkoitettu naisille, jotka kaipaavat seuraa, tekemistä ja syyn lähteä kotoa ulos, joilla on toimeentulohuolia tai jotka kokevat elämässään tarkoituksettomuuden tunnetta tai yksinäisyyttä. Tarkoituksena on tarjota mielekästä tekemistä ja tuoda samanlaisessa elämäntilanteessa olevia naisia yhteen. Tapaamisten teemat räätälöidään osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Tulorajoja ryhmiin ei ole, pienituloisuudeksi riittää oma kokemus. Sillä ei ole väliä, johtuuko käyttövarojen niukkuus olosuhteista vai onko se oma valinta esimerkiksi jonkin isomman säästöprojektin tai ekologisen elämäntavan takia. Myöskään yksinäisyydelle ei ole määriteltyjä rajoja, omat tuntemukset riittävät.

Neuvokkaat naiset jakavat keskenään osaamista, kokemuksia ja arjen selviytymiskeinoja. Ryhmiin osallistuneista naisista valtaosa on ollut sitä mieltä, että osallistuminen on lisännyt heidän hyvinvointiaan. Ryhmiä on tulossa lisää.
Lisätietoja Neuvokkaiden naisten toiminnasta:
https://www.miinasillanpaa.fi/hankkeet/hyvinvointi/neuvokkaiden-naisten-kestavat-konstit/
tai hankkeen Facebook-sivulta https://www.facebook.com/neuvokkaatnaiset?fref=ts

Ryhmistä voi kysellä myös sähköpostitse osoitteesta neuvokkaatnaiset@miinasillanpaa.fi
Takaisin ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään