Nouse seisomaan ja laihdu!

Istumisen haitoista on puhuttu jo pitkään. Liiallisella istumisella on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen ja ylipainoon.

Eurooppalaiset istuvat jopa seitsemän tuntia päivässä, monet istumatyötä tekevät huomattavasti enemmänkin. Liikuntaa aktiivisesti harrastavatkin saattavat istua suuren osan päivästä.

Nyt viimeistään kannattaa nostaa työpöytä seisomakorkeudelle. Tuoreen tutkimuksen mukaan seisominen nimittäin kuluttaa 0,15 kaloria enemmän minuutissa kuin istuminen. Jos 65-kiloinen seisoo kuusi tuntia päivässä eli suunnilleen aktiivisen työajan verran sen sijaan että istuisi saman ajan, kaloreita kuluu päivässä 54 enemmän. Se tarkoittaa 2,5 kilon painonpudotusta vuodessa. Neljässä vuodessa tippuu siis 10 kiloa pelkästään seisomalla!

Arvio voi olla jopa alakanttiin. Tutkimuksessa koehenkilöt seisoivat paikallaan, kun todellisuudessa ihminen seisoessaan liikehtii spontaanisti: vaihtaa painoa jalalta toiselle, keinuu ja ottaa pieniä askelia paikallaan. Seisominen työpisteen ääressä saattaa myös innostaa kävelemään roskakorille, arkistokaapille tai työkaverin luo useammin kuin viitsisi tehdä, jos istuu pöydän ääressä, jolloin aktiivisuus – ja kaloreiden kulutus – lisääntyy entisestään.

Harva jaksaa kuitenkaan seistä koko työpäivää. Välillä kannattaa silti nousta ylös, edes vähäksi aikaa. Muutamankin tunnin seisomisella on suotuisa vaikutus sekä terveyteen että painonhallintaan.
Lähde:
European Society of Cardiology. "Stand up -- it could help you lose weight: A 65 kg person would lose 10 kg in 4 years by standing instead of sitting for 6 hours a day." ScienceDaily, 31 January 2018. https://www.sciencedaily.com/releases/2018/01/180131184748.htm
Takaisin muutos-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään