Ikä


Mihin kaikkeen ikä vaikuttaa?
Kuka määrää, miten naisen kuuluu ikääntyä?
Muuttaako ikä naisen näkymättömäksi?

Ikä ja fysiikka

Biologialle emme voi mitään. Vanheneminen aiheuttaa fysiologisia muutoksia eri puolilla kehoa.

Vaihdevuodet: selkä märkä, emätin kuiva

Kuumia aaltoja, kuivuvia limakalvoja, unettomuutta, mielialaoireita. Tai sitten ei. Vaihdevuosioireet ovat yhtä yksilöllisiä kuin naisetkin. Lue lisää

Ikä muuttaa vartaloa

Miksi en pysy entisissä mitoissani, vaikka kuinka ponnistelen? Siksi, että biologialle emme voi mitään. Lue lisää
  • Ruuhkavuosien hellittäessä iskee tietoisuus elämän rajallisuudesta ja omasta ikääntymisestä. Ahdistaa. Peilistäkin katsoo aamuisin joku vanha huuhkaja.
  • Ikääntymiseen liittyvät ulkonäkömuutokset nakertavat itsetuntoa. Kun iho rypistyy, kudokset veltostuvat ja rasvaa alkaa kertyä vääriin paikkoihin, on vaikea tuntea itsensä edes täysivaltaiseksi kansalaiseksi, saati viehättäväksi.

  • Voimatkin alkavat jossain vaiheessa huveta. Vieläkö jaksat nousta portaat hengästymättä tai juhlia aamunkoittoon? Onneksi mieli ei vanhene samaa tahtia ruumiin kanssa...

»En yritäkään pitää kiinni nuoruudesta tai nuorekkuudesta. Jos ikä ei missään näy, olisin elänyt turhaan.»

– Liisa Laukkarinen

Ikäkäsitykset uusiksi

Vanhenemiseen liitetyt merkitykset ovat sosiaalisesti ja kulttuurisesti tuotettuja. Käsitykset keski-iän kriisistä, ikääntyneen jämähtäneisyydestä tai vanhuuteen väistämättä liittyvästä höperyydestä ovat vailla todellisuuspohjaa. Ihmisen arvo, onnellisuus tai kyvykkyys eivät riipu iästä.

Määräävätkö ikä ja ulkonäkö naisen arvon?

Ulkonäöstä on tullut henkilökohtainen projekti. Nuorekas olemus viestii menestystä ja pärjäämistä. Lue lisää

Keski-ikä: kukkulan huipulla

Keski-ikä ei tarkoita kriisejä, jämähtämistä ja aivotoimintojen hidastumista. Päinvastoin. Lue lisää

Ikäkausia vai elämäntapahtumia?

Ikääntyminen ei ole pelkkää biologiaa. Se on myös iälle ja ikääntymiselle annettuja kulttuurisia merkityksiä ja niihin liitettyjä normeja ja sääntöjä. Lue lisää
  • Saako ihminen enää nykymaailmassa olla vanha? Nuorekkuusvaatimukset, joita kohdistuu varsinkin naisiin, painostavat taistelemaan vanhenemisen merkkejä vastaan.

  • Ikääntymisestä ja etenkin sen ulkoisista merkeistä on tullut asia, jonka ajatellaan olevan itsestä kiinni ja joka edellyttää aktiivisia tekoja. ”Rupsahtaminen” on periksi antamista ja merkitsee henkilökohtaista epäonnistumista.

  • Ikääntyminen ei kuitenkaan ole taakka vaan voimavara. Vaikka ulkokuori rapistuu, sisus on yhä terästä. Kantakaamme vuotemme pää pystyssä!

»On parempi olla vanha kuin kuollut.»

                                                      – Brigitte Bardot


Ikääntyminen vaikuttaa mieleen ja mieli ikääntymiseen

Vuosien kuluminen ei näy ja tunnu pelkästään kehossa. Myös ihmisen mielessä tapahtuu muutoksia. Fyysinen ja psyykkinen ovat monimutkaisessa vuorovaikutussuhteessa toisiinsa. Ikä ei ole asenne, mutta asenne vaikuttaa ikääntymisen kokemukseen. Virkeä, utelias ja avoin mieli siirtää vanhuutta tuonnemmas.

Kulttuuri pidentää ikää

Kulttuurinharrastaja elää keskimäärin kolme vuotta pitempään kuin ihminen, joka ei harrasta kulttuuria. Lue lisää

Onko vanhuus korvien välissä?

Voivatko terveys ja toimintakyky olla kiinni siitä, miten vanhaksi itsensä tuntee – tai kuvittelee? Lue lisää
»Ei ole kysymys siitä, miten vanha olet, vaan siitä, miten olet vanha.»

– Marie Dressler
  • Ikääntyminen ei etene lineaarisesti, vaan ihminen kantaa koko ajan mielessään kaikkia siihenastisia ikäkausiaan. Vanha ihminen onkin monikerroksisuudessaan kiinnostavampi kuin nuori, jonka elämänkokemus ja sen myötä persoonallisuus on vielä kovin ohut.
(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään