Välimeren ruokavalio suojaa naisia luukadolta

Välimeren ruokavalion tiedetään alentavan riskiä sairastua sydäntauteihin, diabetekseen, syöpään ja moniin muihin kroonisiin sairauksiin. Uuden tutkimuksen mukaan se saattaa lisäksi suojata naisia menopaussin jälkeiseltä luu- ja lihaskadolta.

Estrogeenitason aleneminen vaihdevuosien aikana kiihdyttää naisten luumassan vähenemistä ja lisää osteoporoosin ja murtumien riskiä. Lisäksi vaihdevuodet ja ikääntyminen vähentävät lihasmassaa ja heikentävät lihasvoimaa, mikä kasvattaa yleistä sairastumisriskiä, heikentää elämänlaatua ja lisää kuolleisuutta.

Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että Välimeren ruokavalio vaikuttaa suotuisasti luu- ja lihasmassaan. Näin kävi koehenkilöillä riippumatta liikunnan määrästä, tupakoinnista tai siitä, olivatko he saaneet hormonihoitoa vaihdevuosioireisiin.

Välimeren ruokavalioon kuuluu runsaasti hedelmiä, kasviksia, viljaa, oliiviöljyä ja siemeniä, kohtalaisesti kalaa, säännöllisesti mutta kohtuudella punaviiniä ja vain vähän tyydyttynyttä rasvaa, maitotuotteita ja punaista lihaa.
Lähde:

The Endocrine Society. Mediterranean diet is linked to higher muscle mass, bone density after menopause. ScienceDaily, 18 March 2018.
https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180318144826.htm
Palaa ikä-sivulle.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään