Mitä on tietoinen syöminen?

Tietoisen läsnäolon taidosta (mindfulness) on tullut muoti-ilmiö, joka on levinnyt yhä uusille elämänalueille, myös syömiseen. Tietoinen syöminen tarkoittaa huomion keskittämistä itse syömistapahtumaan. Ideana on ottaa käyttöön kaikki aistit ja keskittyä havainnoimaan sekä ruokaa että syömisen herättämiä tunteita, tuntemuksia ja ajatuksia.

Tietoisen syömisen vastakohta on tunnesyöminen, joka on yleensä automaattista ja lähes tiedostamatonta. Kun ruokahimo iskee, se saa meidät toimimaan välittömästi, ajattelematta. Kävelemme kaapille, hamuamme sieltä lohturuokaamme ja alamme mättää sitä suuhun. Lautanen on tyhjä ennen kuin huomaammekaan, eikä syömisestä jää muistijälkeä.
Näin syöt tietoisesti

Tiedostaminen aloitetaan jo siitä hetkestä, jolloin syömisen halu iskee. Kun tunnistaa tunteen, voi opetella pysähtymään hetkeksi. Onko minulla nälkä vai tekeekö vain mieli syödä?

Kun toteat, että nyt on syömisen aika, järjestä itsellesi viihtyisä ruokailupaikka ja aseta ruoka kauniisti tarjolle. Ota lautaselle ensin pieni annos. Älä tee samalla mitään muuta vaan keskity syömiseen. Katsele ruokaa hetki. Miltä se näyttää? Entä tuoksuu? Mistä aineksista se koostuu?

Ota sitten ensimmäinen suupala ja maistele sitä suussasi kaikessa rauhassa. Anna makunystyröiden nautiskella. Syö pieniä suupaloja ja pureskele jokainen pala kunnolla. Syö mahdollisimman hitaasti.

Tunnustele syödessäsi, miltä olosi tuntuu. Heti kun nälkä tai syömishimo hellittää, lopeta syöminen. Lautaselle saa jäädä ruokaa, ruokahävikkiä voi pienentää muilla keinoin. Itseään ei kannata pitää roskakorina, johon ylimääräinen ruoka hävitetään, vaan tähteistä voi loihtia uuden aterian.

(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään