Nice Room suosittelee

Tee, koe, mene

Tutustu Helsingin monipuoliseen nykytaidetarjontaan kiertämällä gallerioita. Pelkästään Punavuoren ja Kampin alueella on toistakymmentä galleriaa, joissa näkee hyvinkin erilaisia näyttelyitä ja voi kokea yllättäviä taide-elämyksiä. Ilmaiseksi.
Mene museoon! Museoiden kävijämäärät ovat kasvussa, mutta moni käy yhä museossa vain lomamatkoilla. Milloin sinä vierailit viimeksi jossain oman paikkakuntasi museossa? Museot.fi -sivustolta löytyy tietoa koko Suomen museoista ja niiden näyttelyistä.
Terveyttä metsästä: jo lyhyt metsäretki laskee verenpainetta ja lievittää stressiä, pitempi oleilu parantaa muun muassa vastustuskykyä. Mitä isompi ja rauhallisempi alue, sitä tehokkaammin se kohentaa oloa ja terveyttä. Suomessa on 40 kansallispuistoa, joissa voi nauttia rauhan lisäksi poikkeuksellisen upeista maisemista ja hyvistä kulkureiteistä. Ilman pääsymaksua. http://www.luontoon.fi/kansallispuistot

Helsinkiläinen hurauttaa kätevästi Nuuksioon. Uusi palvelu nuuksioon.fi auttaa löytämään Nuuksion parhaat palat ja kertoo, miten pääkaupunkiseudulla asuva pääsee kotiovelta Nuuksion luontopoluille julkisilla liikennevälineillä. Palvelu yhdistää HSL:n yhteydet ja Nuuksion kävelyreitit, ehdottaa sopivia reittivaihtoehtoja sekä kertoo matkan varren palveluista ja maisemista.

Ellet pääse oikeaan metsään, Suomen Mielenterveysseuran sivuilla voi tehdä virtuaalisia metsäkävelyjä eri vuodenaikoina.
Valamon luostari huokuu rauhaa ja kiireettömyyttä. Tunnelmasta ja ympäröivästä luonnosta pääsee nauttimaan kuka tahansa, sillä luostariin voi tehdä päiväretken tai viipyä yön yli luostarihotellissa tai vierasmajassa. Luostarin alueella on useita kirkkoja, ravintola, näyttelyitä ja hautausmaa, jonne on haudattu muun muassa Pentti Saarikoski. Valamon myymälästä voi ostaa ortodoksiseen elämäntapaan liittyviä tuotteita, ortodoksisia kirjoja, erilaisia lahja- ja koriste-esineitä sekä makeisia. Viinimyymälästä saa munkkien valmistamia viinejä, kuohuviinejä ja liköörejä.
Katso, kuuntele

Yle Areena, TV

Helsingin uusi keskustakirjasto Oodi avattiin juuri yleisölle. Miten muuttuva maailma muuttaa kirjastoa ja kirjasto maailmaa? Sitä selvitellään Minna Joenniemen juontamassa dokumentissa, jossa ääneen pääsevät niin kirjastojen käyttäjät kuin niiden ylläpitäjät ja suunnittelijatkin.
sopii kaikille meille, joilla on kompleksinen suhde vartaloomme. Norjalaisessa dokumenttisarjassa tutustutaan naisvartaloon sen kaikissa muodoissaan. Ohjelman vartalot tosin ovat varsin nuoria, mutta ilahduttavan realistisia siitä huolimatta. Jos nuortenkaan naisten vartalot eivät tosielämässä vastaa kapeaa ja luonnotonta ideaalia, miten sitten meidän vanhempien?
Välähdyksiä elämän eri osa-alueilta ja kurkistuksia tavallisten ja epätavallisten ihmisten edesottamuksiin. Mukana muun muassa Teppo Airaksisen ohjaama Katto, joka sai tuomariston kunniamaininnan Cannesin elokuvajuhlilla 2017, ja Iris Olssonin Lasikatto, jossa keski-ikäinen Sari kilpailee ylennyksestä miesten hyvä veli -kerhoa vastaan.
Dokumentteja ja haastatteluja tutuista ja tuntemattomista voimanaisista.
Klassikko Ylen tv-draaman kultakaudelta 1970-luvulta. Aikansa katsojasuosikki on nuoren tytön raju ja karu kasvutarina kaltoin kohdellusta lapsesta naiseksi, joka ottaa oman paikkansa maailmassa. Lassi Sinkkosen samannimiseen kirjaan perustuva kolmen työläissukupolven tarina piirtää tarkkaa ajankuvaa 1930-luvulta 1950-luvulle.
Kaikki Aki Kaurismäen elokuvat 35 vuoden ajalta voi katsoa Areenassa, sillä Yle on hankkinut niihin ikuiset oikeudet. Moneen kertaan palkitun ohjaajan omintakeinen tyyli ei jätä kylmäksi. Melankolinen Suomi-nostalgia puree, tai sitten ei.

Yle Areena, radio

Kuunneltavissa myös podcasteina.
Naisasiatoimisto Kaartamo & Tapanainen on keskusteluohjelma, jossa tartutaan sekä ajankohtaisiin että ikiaikaisiin naiskysymyksiin: Miksi nainen matkustaa lapsen saatuaan 50-luvulle? Missä kuuluu vanhan naisen ääni? Millaista on asunnottoman naisen elämä? Ote on lempeän räväkkä, näkökulma feministinen mutta huumorin sävyttämä, ja aiheiden käsittely vaihtelee henkilökohtaisesta yleispätevään.
Mihin rasvakudosta tarvitaan ja miksi siitä ei pääse eroon? Läskin syvin olemus aineenvaihdunnan ja vähän laihduttamisenkin näkökulmasta. Haastateltavana kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen, joka tutkii rasvakudoksen aineenvaihduntaa.
Feministisen ajattelun juuret ovat Ranskan vallankumoukseen johtaneessa tasa-arvon ihanteessa. Varsinaisen feminismin alkuna pidetään kuitenkin 1800-luvun loppua, jolloin naisasialiike aktivoitui. Moninaisten vaiheiden kautta on päädytty kyseenalaistamaan koko sukupuolijärjestelmä. Siinä feminismin historia pähkinänkuoressa.

Ohjelma kuuluu sarjaan Länsimaisen sivistyksen lyhyt oppimäärä, jota kuuntelemalla yleissivistys paranee kohisten.

Feminismistä keskustellaan myös ohjelmassa Kysy mitä vaan: Feministi, mistä me puhumme, kun me puhumme feminismistä? Pohjana ovat kuuntelijoiden lähettämät kysymykset. Miten feminismi näkyy arjessa? Miksi feministi-sana herättää aggressioita? Onko feministi tosikko?
Kirjailijat kertovat uusimman kirjansa synnystä, kukin omassa jaksossaan. Miksi kirjasta tuli sellainen kuin tuli? Mukana ovat muun muassa Minna Rytisalo, Riitta Pulkkinen, Olli Jalonen, Katja Kettu ja Anja Snellman.
Mikä työssä motivoi? Mikä lannistaa? Mistä tekijöistä työn merkityksellisyys muodostuu? Muun muassa näistä kysymyksistä keskustellaan toimittaja Satu Kivelän Havaintoja ihmisestä -ohjelmasarjan työelämää käsittelevässä jaksossa.
Lahjakkaat ja originellit naiset historian uumenista ovat alkaneet kiinnostaa milteipä buumiksi asti. Mistä on kyse? Keskustelemassa Anna Kortelainen, Leena Virtanen ja Agneta Rahikainen, jotka ovat kirjoittaneet kirjat Sara Hildénistä, Minna Canthista ja Edith Södergranista. Inspiroivia naisia kaikki kuusi.
Ruoka herättää tunteita ja keskustelua. Toimittaja Hanna Jensen ottaa ohjelmasarjassa selvää, mitä ruokakulttuurissa tapahtuu juuri nyt.
Löytyykö Kalevalasta syy suomalaisten itsemurha-alttiuteen, itsensä vähättelyyn ja alituisiin epäonnistumisiin niin ihmissuhteissa kuin kaikessa muussakin – tai ainakin epäonnistumisen ennakointiin? Kannammeko epäonnistumisen malleja alitajunnassamme? Kyllä, ainakin jos kysytään käsikirjoittaja Emma Taulolta. Hän ruotii 4-osaisessa radioesseessään Kalevalan tarinoita provosoivati mutta oivaltavasti ja löytää niistä yhteyksiä suomalaisten itsetuntoon ja identiteettiin
Tiesitkö, että Yle Areenan kautta voi kuunnella monia kotimaisia klassikkoteoksia äänikirjoina? Kuuntele vaikkapa Maria Jotunin Huojuva talo, Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, L. Onervan Mirdja tai Teuvo Pakkalan lapsinovelleja. Kotimaisten lisäksi valikoimasta löytyy Marcel Proustin suurteos Kadonnutta aika etsimässä.
Onko suru prosessi, joka etenee vaiheittain? Jotakin, josta selviydytään ja jonka jälkeen palataan arkeen? Ei välttämättä. Surevan on annettava surra omalla tavallaan. Suru helpottaa ajan mittaan, mutta siitä jää ikuinen jälki, joka muuttaa kokijansa identiteettiä.
Muistoilla on iso merkitys ihmiselle, hyvässä ja pahassa. Ne rakentavat kuvaa siitä, keitä olemme. Miten muistot syntyvät ja miten ne meihin vaikuttavat? Toimittaja Satu Kivelän haastateltavana psykologi Marja Saarenheimo.

Lue myös Nice Roomin artikkeli Miten muisti toimii?
Raikas näkökulma kulttuurihistoriaan: Kaisa Pulakan toimittama ohjelmasarja tutustuttaa kansanperinteen ja mytologian "vaikeisiin" naisiin ja pohtii samalla naisena olemista yleisemminkin. Lukunäytteet lukee iki-ihana Seela Sella.
Ranskan ja Venäjän naiskuvista ja #metoo-kampanjasta keskustelevat Ylen Pariisin kirjeenvaihtaja Annastiina Heikkilä, joka on kirjoittanut kirjan ranskatarmyyteistä, ja venäläiseen feminismiin perehtynyt Helsingin yliopiston tutkija Sara Ratilainen.
Ohjelmakokonaisuus aivoista ja muistista tarjoaa mielenkiintoista tietoa ja käytännöllisiä ohjeita kaikille, jotka haluavat voida paremmin ja oppia huoltamaan aivojaan.
TV ja suoratoistopalvelut näyttävät laadukkaita ja kiinnostavia sarjoja, joista osa nousee suorastaan ilmiöiksi. Ne hukkuvat kuitenkin helposti massaan. Miten löytää valtavan tarjonnan seasta ne helmet? J.P.Pulkkisen toimittamassa Television tiiliskivet sarjassa keskustellaan 2000-luvun laatusarjoista. Joukosta saattaa löytyä uusia tuttavuuksia.
Kun nuoruuteen liittyvät suuret elämänvalinnat on tehty, seuraa pysähtyneisyyden aika, joka voi olla kriisin paikka, mutta myös johtaa itsetutkiskeluun. Nuoruuden kokemuksille ja ihanteille on jätettävä lopulliset jäähyväiset, ja menetys kirpaisee. Tilalle voi kuitenkin tulla uudenlaista vapautta. Paula Tiessalon haastateltavana on kirjailija Pauliina Vanhatalo, joka on kirjoittanut aiheesta kirjan.
Havaintoja ihmisestä: Mene metsään – se palauttaa
Miksi toisilla on läheinen suhde luontoon, toisilla ei? Ohjelmassa pohditaan luontosuhdetta ja kuullaan kansalaisten lähettämiä ajatuksia ja tuntemuksia luonnosta.

Podcasteja, live- ja nettilähetyksiä ym.

The Economist-lehden YouTube-video #Metoo: how it's changing the world
Maailmanlaajuiseksi levinneen #metoo-kampanjan jälkimainingeissa on noussut esiin monenlaisia tasa-arvoon ja sukupuolittuneeseen vallankäyttöön liittyviä kysymyksiä. Economistin videossa luodaan katsaus kampanjan seurannaisvaikutuksiin ja käydään muun muassa Etelä-Afrikassa, jossa raiskaukset ja naissurmat (femicide) ovat huomattavan yleisiä, sekä tutustutaan amerikkalaiseen lahjoitusvaroin pyörivään toimintaan, jonka avulla seksuaalista häirintää tai väkivaltaa työpaikallaan kokeneet vähävaraiset naiset saavat ilmaista oikeusapua.
Suomen ensimmäisen matkailuaiheisen podcastin jaksoissa Paula Kultanen Ribas jututtaa ulkomailla pitkään asuneita matkatoimittajia, jotka kertova kohteistaan: Tansania, Peking, Rio de Janeiro, Tokio, Skotlanti, Irlanti...
Oopperaa tai balettia kotisohvalta
Kulttuurielämyksestä voi nauttia myös kotoa käsin. Kansallisoopperan verkkosivuilla http://oopperabaletti.fi/stage24/ on tallenteita esityksistä sekä niitä koskevia esittelyjä, keskusteluja ja trailereita.
Tiede ja media tarkastelevat maailmaa eri lähtökohdista. Kun näkökulmat yhdistetään, syntyy jotain uutta. VOX Helsinki on Helsingin yliopiston ja Helsingin Sanomien yhteinen tapahtumasarja, jossa käsitellään kaksi kertaa vuodessa tiettyä teemaa, kuten hyvää elämää, luovuutta tai epäonnistumista. Teemasta kuullaan joka kerta kuusi innostavaa puheenvuoroa, joissa ääneen pääsevät sekä tutkijat että toimittajat. Tapahtumat lähetetään suorana verkossa, ja vanhoja tallenteita voi katsoa täältä.
Rikastamo-podcastissa varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi ja viestintäyrittäjä Unna Lehtipuu puhuvat rahasta, urasta ja merkityksellisyydestä. Heidän mukaansa jokaisella naisella on oikeus vaurastua iästä ja taustasta riippumatta. Talousasioiden ohella Rikastamossa puhutaan muun muassa psykologisesta pääomasta.
Unelmaduunarit -podcastissa yrittäjä Satu Rämö ja ammattibloggari Hanne Valtari keskustelevat eri alojen unelmaduunarien kanssa: kuinka nämä tekivät omasta unelmastaan tai harrastuksestaan itselleen työn, miten se on sujunut ja millaisia ohjeita heillä on niille, jotka suunnittelevat samaa.
Puhetta siitä mistä ei riittävästi puhuta: BBC Woman’s Hour, Menopause ja Yle Areena, Vaihdevuodet ja psyykkiset oireet.
Potter-kirjojen tekijä J. K. Rowling piti vuonna 2008 Harvardin yliopistosta valmistuville opiskelijoille puheen, jota on katsottu netissä yli 3,5 miljoonaa kertaa. Hän puhuu muun muassa epäonnistumisista: epäonnistumiset ovat elämässä väistämättömiä, ellei sitten elä niin varovasti, että elämä jää kokonaan elämättä – mikä vasta epäonnistumista onkin. Kannustavia ja inspiroivia ajatuksia myös meille, joiden valmistumisesta on vierähtänyt vuosi jos toinen.
Kirjanystävät ovat kehuneet Sivumennen-podcastia, eivätkä suotta. Kun kaksi kirja-alan ammattilaista – Johanna Laitinen ja Jonna Tapanainen – jutustelee lukemistaan kirjoista ja vähän muustakin, kuulija saa uusia näkökulmia ja tutustuu kirjoihin ja kirjailijoihin, joihin ei ehkä muuten törmäisi.
TED on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka järjestämissä konferensseissa eri alojen ihmiset pitävät puheita kertoen ideoistaan, oivalluksistaan tai uusia uria aukovista tutkimuksistaan. Puheet videoidaan, ja parhaat julkaistaan konferenssin nettisivustolla. Jo ilmiöksi muodostuneet puhevideot ovat saaneet miljoonia katsojia ympäri maailman. 25 suosituinta löytyy täältä.
BBC, Late Night Woman’s Hour, Ageing
Neljä eri ikäistä naista keskustelee naisen ikääntymisestä ja erityisesti sen ulkoisista merkeistä. Fyysinen ikääntyminen hämmentää, koska sisäisesti ihminen pysyy paljolti samanlaisena. Harva meistä myöskään ikääntyy kuten oli etukäteen kuvitellut. Ryppyjä, laikkuja ja roikkuvaa ihoa ilmaantuu yllättäviin paikkoihin, ja odottamattomat vaivat ja oireet voivat lyödä ällikällä.

Kuuntele myös muita BBC:n Woman's Hour -lähetyksiä:

Lukusuosituksia

Nora Ephron, En voi mitään kaulalleni ja muita mietteitä naisen elämästä. Suom. Sirpa Kähkönen. Otava 2007.
”Jokaisessa ikää käsittelevässä kirjassa, jonka olen lukenut, sanotaan, että vanheneminen on mahtavaa. En voi tajuta, kuka sanoo näin. Mitä heidän päässään oikein liikkuu? Eikö heillä ole kaulaa?” Siis sitä helttakaulaa, ryppykaulaa, roikkukaulaa, vekkikaulaa, juomukaulaa tai jotain muuta yhtä esteettistä ja ihanaa, joksi kaula ennen pitkää väistämättä muuttuu. Tätä ja muita vanhenemisen lieveilmiöitä ihmettelee Nora Ephron kolumnikokoelmassaan. Humoristisesti ja amerikkalaisittain.
Lisa Genova, Edelleen Alice. Suom. Leena Tamminen. WSOY 2010.
Herkkä ja uskottavalta tuntuva kuvaus Alzheimerin taudin etenemisestä. Päähenkilö Alice on kognitiivisen psykologian professori, joka sairastuu tautiin jo viisikymppisenä. Elämä alkaa murentua. Kirja kuvaa mielen vähittäistä hiipumista sairastuneen näkökulmasta koskettavasti ja ajatuksia herättävästi. Kirjoittaja Lisa Genova on neurotieteiden tohtori Harvardin yliopistosta ja selvästikin tuntee aiheensa. Kirjasta on tehty myös elokuva.
Doris Gercken dekkarit, WSOY, SaPo-sarja
Saksalaisen dekkaristin Doris Gercken kirjojen päähenkilö Bella Block on riemastuttava hahmo: päälle viisikymppinen rehevä ja rempseä nainen, joka lukee runoja ja luo liikaa vodkaa. Gercke ei itsekään ole ihan keskivertotapaus. Hän suoritti 51-vuotiaana tutkinnon oikeustieteestä, mutta alkoi juristityön sijasta kirjoittaa rikoskirjoja. Niistä on suomennettu neljä: Kuolema istuu orrella, Kuolema kulkee puutarhassa, Snapsia lapsille ja Elämästä tai kuolemasta. Realistiset ja yhteiskunnalliset kantaaottavat kirjat näyttävät maailman ja erityisesti Hampurin varjopuolet, eikä paha saa aina palkkaansa. Synkeää, mutta kirjailijan omintakeinen tyyli ja poikkeuksellinen päähenkilö palkitsevat lukijan.
Kyllikki Villa, Vanhan rouvan lokikirja. Like 2004.
Suomentaja Kyllikki Villa (1923–2010) seilasi maailman meriä rahtilaivoilla käännöstyöt mukanaan 35 vuoden ajan. Matkoilta syntyi useampi kirja, joiden verkkainen, päiväkirjanomainen tarinointi ja elämän pohdiskelu pakottavat pätkäteksteihin tottuneen lukijan hidastamaan vauhtia ja antautumaan samaan kiireettömyyden olotilaan kuin Villa pitkän merimatkan keinuvassa arjessa. Jo klassikoksi noussut Vanhan rouvan lokikirja kuvaa neljän kuukauden Etelä-Amerikan matkaa vuonna 1997.
Pirkko Vekkeli ja Liisa Jäppinen: Tätinä taipaleella. Erilainen vaellus Santiago de Compostelaan. Helsinki-kirjat 2012.
Euroopan tunnetuin pyhiinvaellusreitti on poikinut lukuisia kirjoja. Tämä on sieltä rennoimmasta päästä. Eläkeikää lähestyvät naiset lähtevät reissuun ex tempore, kävelevät reitin neljässä osassa eri vuosina ja turvautuvat välillä taksiin, bussiin tai junaan, kun askel ei syystä tai toisesta nouse. Hyväntuulinen kirja antaa uskoa siihen, että kuka tahansa voi lähteä vaellukselle, vaikkei olisikaan himokuntoilija tai elämäntaparetkeilijä. Tai toteuttaa jonkin muun unelman, vaikka taidoissa olisikin puutteita...
Naisten Helsinki. Kulttuurihistoriallinen opas. Toim. Anna Biström, Rita Paqvalén ja Hedvig Rask. Schildts 2010.
Mitä kaupunkitila kertoo naisten historiasta? Miltä kaupungin kartta näyttää ja mitkä ovat tärkeitä paikkoja, kun niitä katsotaan naisen silmin? Naisten Helsinki avaa uusia näkökulmia Helsinkiin, sen historiaan ja nykypäivään, mutta myös yleisemmin kaupunkitilan tarkasteluun naisnäkökulmasta.
Max Manner: Kadotettujen kahvila. Arktinen Banaani 2018.
Rikoskirjailijana uran luoneen Mannerin uusi aluevaltaus kertoo juutalaisnaisen karun mutta monivaiheisen selviytymistarinan natsien miehittämästä Wienistä Saksaan ja takaisin Wieniin.
Eppu Nuotio, Mutta minä rakastan sinua. Otava 2015.
Lempeän realistinen, vähän haikeakin kirja kahden viisikymppisen kohtaamisesta ja aikuisesta rakkaudesta, taustalla tunnelmallinen Turku.
Renate Dorrestein, Pojallani on seksielämä ja minä luen äidille Punahilkkaa. WSOY 2009.
Äiti saa aivoinfarktin ja joutuu hoitokotiin, poika löytää tyttöystävän Australiasta, teini-ikäinen tytär tapailee vanhempaa miestä, vaihdevuosioireet vaivaavat, parisuhde riutuu ja työ yrittäjänä vie kaiken ajan. Siinä viisikymppisen Heleenin elämän puitteet. Dorrestein käsittelee vakavia aiheita – vanhenemista, vanhusten kohtelua laitoksissa, äidin ja tyttären kompleksista suhdetta, loppuunpalamista – kepeästi mutta ajatuksia herättävästi.
Eeva Kilpi, Naisen päiväkirja. WSOY 1978.
Pohdiskelua äitiydestä, luonnosta, vanhenemisesta, yksinäisyydestä sekä rakkauden ja kosketuksen kaipuusta. Koskettavaa ja samaistuttavaa.
Mia Malmi (toim.), Hullu akka! Kirjoituksia naiseuden pimeältä puolelta. Like 2010.
Raikkaita näkökulmia ja räväkkää puhetta naisena olemisesta.


(c)2018, Kaikki oikeudet pidätetään